juli 20, 2024
Bordtennis-VM 2023 – alla sändningstider

På lördag inleds bordtennis-VM 2023 i Durban, Sydafrika. Viaplay sänder från turneringens samtliga dagar med Niklas Holmgren och Peter Jihde som kommentatorer, och legendariske J-O Waldner i expertrollen.
– Det ska bli kul att kommentera, pingisen är en så otroligt svår sport och det vill jag hjälpa till att förklara för den breda publiken, säger Waldner.

Viaplay är med från start på lördagen, och sänder sedan samtliga matcher som spelas på bord 1 med möjlighet att addera ett extra bord/dag för breddat svenskfokus. Från och med måndag blir det svensk kommentering där Niklas Holmgren och Peter Jihde alternerar.
– Det här är ett hedersuppdrag, säger Holmgren som i vanliga fall kommenterar fotboll och ishockey.
– Det blir en annan typ av kommentering koncentrerad till mellan bollarna. Sedan är det mycket finess och taktik att vara uppmärksam på.

LÄS OCKSÅ: Erling Haaland längd – hur lång är egentligen Manchester Citys norrman?

Något den aktive spelaren Holmgren har öga för.
– Pingisen har blivit min variant på golf som jag tagit upp på äldre dagar. Jag kom av en slump med i en Korpentävling och så gick det bra. Nu spelar jag i Spårvägens division 4-lag. Det är kul att känna att man utvecklas och blir bättre även när man är över 50.

Bordtennis-VM 2023 – alla sändningstider
Foto: BILDBYRÅN – via Viaplays presstjänst.

J-O Waldner med som expert

Till sin hjälp med expertisen kommer Holmgren och Jihde ha Pär Gerell samt världs- och olympiamästaren J-O Waldner.
– J-O är en av Sveriges största bollkonstnärer genom alla tider och alla kategorier. Hans popularitet utomlands vittnar om det.
– Holmgren kan absolut spela, jag har sett honom nere i Spårvägshallen mot Glenn (Strömberg). Om han tar någon boll mot mig? Det vet jag inte, då behöver han ha lite tur, skrattar Waldner som efter några år återupptagit sporten.
– Vi är ett litet gäng med ”Äpplet” (Mikael Appelgren) som träffas och spelar en gång i veckan. Det är kul att hålla i gång.
Waldner var, tillsammans med nuvarande förbundskaptenen Jörgen Persson, den största stjärnan i den fantastiska generation av spelare som var med och rev den kinesiska muren i Dortmund-VM 1989. Lagfinal-segern med 5–0 är svensk idrottshistoria av ädlaste sort.

Herrdubbel bästa medaljchansen

Efter ett par mindre framgångsrika decennier är svensk pingis nu tillbaka i världstoppen.
– Vi har ju fyra spelare bland de 30 bästa i världen, och två raka VM-silver i singel 2019 (Mattias Falck) och 2021 (Truls Möregårdh) och de regerande världsmästarna i dubbel (Falck och Kristian Karlsson), säger Waldner.

Viaplays expert anser just herrdubbeln vara Sveriges bästa medaljchans i Durban.
– Det tror jag, Kristian och Mattias är otroligt stabila och inte beroende av någon lottning. De kan slå vem som helst inklusive de kinesiska paren. Men det är små marginaler och det krävs att båda spelar bra, säger Waldner och fortsätter:
– I singel handlar mycket om lottningen och då har nog Truls, som är seedad sjua, bäst möjlighet. Han har en del respekt med sig. Men alla herrar har kapacitet att ta medalj med rätt lottning. De svenska damerna har otroligt tuff konkurrens från framför allt asiatiskorna så varje omgång de kan avancera är en framgång. Men vi hoppas de kan överraska, det vore riktigt roligt.

Jörgen Persson har tagit ut fem herrar och tre damer till mästerskapen i Durban. Det här blir blott andra gången VM spelas i Afrika, första gången var 1939 i Kairo, Egypten.

Bordtennis-VM 2023 – alla sändningstider

Lördag 20 maj-söndag 21 maj:
10.00-22.30, Viaplay
Måndag 22 maj-torsdag 25 maj:
11.00-22.30, Viaplay/V sport 1
Fredag 26 maj:13.00-22.30, Viaplay/V sport 1
Lördag 27 maj:
13.00, Viaplay/V sport 1: Singelsemifinaler, damer
14.00, Viaplay/V sport 1: Dubbelfinal, herrar
17.00, Viaplay/V sport 1: Singelsemifinaler, herrar
18.00, Viaplay/V sport 1: Dubbelfinal, damer
Söndag 28 maj:
13.00, Viaplay/V sport 1: Singelfinal, damer
14.00, Viaplay/V sport 1: Singelfinal, herrar

Nicke Steen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *