maj 19, 2024
Olympiska spelen

Foto: Unsplash

Den 26 juli är det dags för Olympiska sommarspelen att äga rum i Paris. Det är den 33:e upplagan sedan tävlingen återinfördes 1896. Hur länge har OS funnits? Ja, vad inte alla vet är att 2024 markerar 2 800 år sedan första dokumenterade OS hölls i antikens Grekland.

Om det är någonting alla vi som älskar sport inte kan få nog av, så är det dramatiska kamper och rekord. I år är det dags för det kanske största jubileet i sporthistorien, när olympiska spelen firar 2 800 år. Eftersom det märkligt nog inte är någon som pratar om detta, tänker vi på Sporthänt passa på att uppmärksamma den stora händelsen på egen hand.

Hur länge har OS funnits?

Något exakt datum för när de första olympiska spelen hölls finns inte, men det äldsta dokumenterade OS-spelet är daterad till 776 f.kr. Alltså exakt 2 800 år sedan. På den tiden ägde spelen rum i festplatsen Olympia, som ligger 30 mil väst om Aten, dit landets främsta atleter reste för att tävla mot varandra och hylla gudarna. Precis som nu arrangerades OS en gång vart fjärde år. Hur länge OS ägde rum innan 776 f.kr. är inte känt.

Tävlingar i första dokumenterade OS

Roligt nog finns det än i dag bevarade skrifter som avslöjar vilka tävlingar grekerna utmanade varandra i.

  • Löpning i nio olika distanser
  • Brottning
  • Boxning
  • Hästkappkörning
  • Femkamp (sprinterlopp, kast med spjut, kast med diskus, längdhopp och brottning)

Som du märker är alla dessa sporter fortfarande kvar i olympiska spelen.

Nu är det dags för OS i Paris

I år hålls de olympiska sommarspelen i Paris och markerar den tredje gången som Frankrike arrangerar spelen. Atleter från hela världen kommer att resa hit för att möta varandra i över 30 olika sporter, där den stora nyheten är breakdance. Dansen gör nu sin officiella OS-debut, även om den har funnits med ungdoms-OS vid ett tidigare tillfälle.

Andra nya sporter som återvänder är klättring, surfing och skateboard, som alla debuterade under OS i Tokyo 2021. En sport vi inte kommer att få se i år är Karate, som nu har strukits från programmet.

Den som vill ta del av tävlingarna kan streama sommar-OS 2024 här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *