juli 20, 2024
Malmö FF hämtar upp tappade poäng i dramatisk toppmatch mot BK Häcken

Sedan mitten av juni har årets fotbolls-EM fyllt våra dagar med både spänning och underhållning. Snart ska vi kliva in i det efterlängtade slutspelet där varje match blir avgörande, men innan dess ska de sista två grupperna spelas klart. Vilka kommer att gå vidare ur grupp E och F, och vilka blir bästa grupptreor?

Många tusentals svenskar har ägnat sig åt att försöka spå utfallet i det pågående Europamästerskapet i fotboll, men att se en klar vinnare är inte alltid enkelt. Detta kräver att man sätter sig in i de olika lagen, spelarna och tränarna samt följa med i vad som sker på plan när turneringen tågar på. Spelar man på separata matcher gäller det även att hålla kolla på oddsen.

Inför onsdagens matcher den 26 juni har följande lag lyckats kvalificera sig till slutspel i fotbolls-EM 2024: Tyskland, Schweiz, Spanien, Italien, England, Danmark, Österrike, Frankrike och Portugal. Senare ikväll kommer vi att få veta vilka som gör dem sällskap när de sista grupperna avgörs. Då spelar nämligen grupp E och grupp F sina kvarstående matcher.

Oddsen inför gruppavgörandet i fotbolls-EM 2024

Att sortera förutsättningarna inför den sista gruppspelsomgången är inte helt enkelt. Förutom de tre kvarstående lagen som ska gå direkt till final för att de slutar etta eller tvåa, så ska fyra lag utses till bästa grupptreor och därmed avancera den vägen.

I kvällens uppgörelse ser vi bataljer i grupp E (Rumänien, Belgien, Slovakien, Ukraina) och grupp F (Portugal, Turkiet, Tjeckien, Georgien). I grupp E är det ruggigt tajt då samtliga lag står på tre poäng vardera, men de två oddsfavoriterna att avancera är Belgien och Slovakien. I grupp F är Portugal med sina sex poäng som bekant redan vidare, och de knappa favoriterna att göra dem sällskap i åttondelsfinalen är Turkiet i matchen mot Tjeckien.

Lagen som vinner går direkt vidare, men om det i grupp E exempelvis blir kryss i båda matcherna slutar Rumänien etta – förutsatt att Belgien inte gör fler mål i sin match. Belgien går inte vidare till åttondelsfinal om de förlorar samtidigt som Rumänien tar minst en poäng. Om både Tjeckien och Georgien vinner sina matcher i grupp F avgörs vem som slutar tvåa respektive trea baserat på målskillnad.

Så säger oddsen inför grupp E:

  • Slovakien (3.25) – Rumänien (4.30)
  • Ukraina (5.80) – Belgien (1.66)

Så säger oddsen inför grupp F:

  • Tjeckien (2.85) – Turkiet (2.80)
  • Georgien (7.70) – Portugal (1.43)

Observera att oddsen kan komma att justeras.

Så avgörs grupptreorna
För att sammanfatta är favoriterna att gå vidare ur grupp E och F alltså Belgien, Slovakien, Turkiet och Portugal. Vad gäller bästa grupptreor är det ännu för tidigt att göra några närmare spekulationer eftersom det kommer vara öppet in i det sista. Vidare bestäms dessa utifrån en rad olika parametrar.

De fyra lag som går vidare till slutspel genom att bli bästa grupptrea utgörs från följande kriterier:

  • Antal poäng
  • Målskillnad
  • Antal gjorda mål
  • Antal vinster
  • Disciplinpoäng (de som fått minst gula och röda kort)

De första åttondelsfinalerna inleds lördagen den 29 juni. Fotbolls-EM 2024 pågår till och med den 14 juli då en vinnare ska koras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *