juli 20, 2024
Arsenal mot Liverpool

Årets Premier League har till viss del handlat om en uppgörelse mellan Arsenal och Liverpool, som slåss om titeln tillsammans med Manchester City. Kan vi förvänta oss att se Mikel Artetas manskap fortsätta leverera, eller kommer Liverpool att kunna upprepa matchen de gjorde mot Manchester United?

Arsenal mot Liverpool – Londonlaget knappa favoriter den 9 april

Arsenal är en engelsk fotbollsklubb som är mest känd för att ha vunnit Premier League utan att förlora en enda match i 2003/2004 säsongen – därför fick de smeknamnet ”Invincibles”. Arsenal har inte varit på samma nivå sedan dess och var på en riktigt lågpunkt efter att de kom på 8.e plats i två Premier League säsonger i rad. Förrförra säsongen visade mycket hopp för Arsenals fans när unga talanger började skina i laget, men det var inte tillräckligt för att få resultaten man hoppades på. Förra säsongen var Arsenal däremot klubben att frukta – detta efter att ha vunnit 21 matcher av totalt 27 stycken, vilket placerade dem högst i tabellen. Dessvärre blev det ingen vinst för dem, de fick istället nöja sig med en andra plats då Manchester City kom att knipa vinsten på slutet. 

LÄS OCKSÅ: Läs fler nyheter om fotboll här

Liverpool är en av de största klubbarna i världen, med att de har vunnit näst flesta engelska troféer och har varit en av de läskigaste klubbarna att spela mot under åren. Liverpool har däremot inte betett sig som vanligt under förra säsongen och förlorade ovanligt många matcher, samtidigt som de dominerade i andra matcher. Inom några veckor hade Liverpool en stor förlust mot Real Madrid på sin hemmaplan Anfield där de förlorade 2-5. Tre matcher senare lyckades de besegra Carabao Cup-vinnaren Manchester United med 7-0 på Anfield. Veckan efter förlorade de med 1-0 mot Bournemouth som kämpar för att vara kvar i Premier League. Deras ojämna form gjorde att Arsenal – trots spel på bortaplan – betraktades som favoriter i den titelstriden.

Arsenal mot Liverpool
Foto: Unsplash.

Premier League 2023/2024 – man kan aldrig räkna bort Arsenal mot Liverpool

Sedan Liverpool anställde deras förbundskapten Jürgen Klopp har de vunnit 1 Premier League och 1 Champions League, 1 Carabao Cup samt kommit andra plats i många turneringar. Arsenal har inte lyckats vinna på Anfield i Premier League sedan 2012, vilket var under tiden legenden Arsene Wenger var tränare och Arsenals nuvarande manager Mikel Arteta spelade som mittfältare. Under Mikel Artetas anställning har Arsenal och Liverpool mötts 12 gånger, och Arsenal lyckats vinna 5 gånger mot dem. 

I årets Premier League är det Arsenal som leder i tabellen och Liverpool ligger för närvarande strax under dem, och kämpar för att kunna utmana in i det sista. Vilket lag som kommer att dra det längsta strået i slutet av dagen återstår att se, men man ska aldrig räkna bort Arsenal mot Liverpool och som det verkar just nu har Londonlaget störst chans att få lyfta pokalen.

När Arsenal möter Liverpool i framtiden

Nog för att titta med facit i hand på hur det har gått – hur kan vi förvänta oss att det kommer gå mellan Arsenal och Liverpool i framtiden? Det finns mycket som talar för att det blir fortsatt jämnt mellan de två, men ska vi försöka spå kulan här och nu så gissar vi att Arsenal kommer ha de bättre kommande fem åren. Detta beror helt enkelt på att man nu har en så pass stark och tydlig riktning under Arteta att den enda vägen är framåt.

För Liverpools del känns det hela betydligt mer skakigt när vi tittar längre fram. Klopp kommer att lämna och ännu är det inte klart vem som ska ersätta honom. Blir det Amorim från Sporting Lissabon? Eller kanske Arne Slot från Feyenoord? Oavsett verkar det som att de kommer gå för en relativt oerfaren tränare, vilket genast väcker en del osäkerhet.

Men hur det kommer att gå när vi tittar på Arsenal mot Liverpool i Premier League nästa säsong och framåt återstår att se. Men spännande att följa blir det.

Julius Liljeblad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *