juni 16, 2024

Sexhotad, stalkad och swattad – välkommen till världens största gamingplats. Under vintern fick Edit larmrapporter om trakasserier och mordhot mot kvinnor på den Amazonägda gamingplattformen Twitch, vilket de tar upp i en ny esport dokumentär vid namn Vi ska skära upp din f***a – Brotten i gamingvärlden.

LÄS OCKSÅ: Mästarnas mästare 2023

I takt med att datorspelens popularitet fortsätter att växa över hela världen, har även det tillhörande problemet med brott i gamingvärlden blivit alltmer framträdande. Den virtuella spelvärlden, som en gång var en fristad för nöje och samhörighet, har nu blivit ett mål för bedrägeri, stöld och andra olagliga handlingar. Dessa brott kan ha allvarliga konsekvenser för spelarnas säkerhet och välbefinnande.

Brotten i gamingvärlden – ny esport dokumentär på SVT Play
Foto: SVT. Via Pressrummet.

Vi ska skära upp din f***a – Brotten i gamingvärlden – ny esport dokumentär på SVT

I Edits dokumentär “Vi ska skära upp din f***a – Brotten i gamingvärlden” möts några av Sveriges största kvinnliga streamers och vittnar om brotten och trakasserierna de utsätts för dagligen online – men även hur de virtuella hoten tränger sig in i den verkliga världen.

– Jag har polisanmält flera gånger sen jag började streama och inte en enda gång har jag fått hjälp, berättar Emma “Swebliss” i dokumentären.

Edit får också träffa kriminalkommissarie på Nationellt It-Brottscentrum, Jan Olsson och pratar om de brott som är lämnade åt sitt eget öde att klaras upp.

– I min värld är detta förundersökningsmaterial, säger han när han få se av många exempel på vad kvinnorna utsatts för.

Medverkande gör bland andra Ida Asperud, Emma “Swebliss”, Ellen “EllenVy”, Siri “SwedishGirlMaffia”, speljournalisten Effie Karabuda och Patrick Prax docent vid Institutionen för speldesign.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *