juni 16, 2024
F1 och Indycar 3-5 mars 2023 – alla sändningstider

Världens bästa racing är tillbaka. I helgen är det stor premiär för både Formel 1 och IndyCar Series, och streamingtjänsten Viaplay totalbevakar årets samtliga Grand Prix-helger. På söndag öppnar Viaplay upp Formel 1-studion som ramar in varje race med analyser, intervjuer och exklusiva reportage. 
– Årets F1-säsong kommer sannolikt att bjuda på ännu bättre racing med det jämnaste startfältet någonsin, säger Viaplays kommentator Janne Blomqvist. 

Årets Formel 1-mästerskap inleds till helgen i Bahrain och går i mål i Abu Dhabi den 26 november, sammanlagt 23 Grand Prix-helger. Viaplay kommer direktsända samtliga träningar, kval och race med svensk kommentering på streamingtjänsten samt V sport motor. Kvalen direktsänds även på TV10 som också visar ett sammandrag från varje race.
– Intresset för racing och i synnerhet Formel 1 bara växer, och längtan efter premiären har varit stor, något som vi försökt stilla med en rad egenproducerade F1-titlar. Och i vår är det stor premiär för en helt ny exklusiv dokumentärserie med Max Verstappen i förarsätet, säger Lotta Folcker, sportchef Viaplay Group Sverige.

LÄS OCKSÅ: Årets Vasalopp och Tjejvasan 2023 på SVT – Allt du vill veta

I Max Verstappen: Anatomy of A Champion, följer Viaplay med racingvärldens nya kung in bakom kulisserna under fjolårets säsong. Dokumentärteamet har fått exklusiv tillgång till Verstappen och tecknar i tre avsnitt ett närgånget porträtt av den unge superstjärnan då han ska försöka försvara sin VM-titel. Tittarna får följa Max hårda arbete på och utanför banan, och lära känna hans tajta och familjära team. Sällan har racingfans fått chansen att komma närmare en världsmästare.

F1 och Indycar 3-5 mars 2023 – alla sändningstider
Foto: Viaplay.

Här är vad som händer i veckans F1 och Indycar

I helgen påbörjar Verstappen och Red Bull-teamet jakten på det tredje förarmästerskapet i följd.
– Alla pratar om honom som en typ av förare som bara kommer fram var 20:e år ungefär, och det känns om att vi är inne i en Verstappen-era. Red Bull bygger en bil som är snäppet vassare än konkurrenternas, men det är också han som gör det, säger Viaplays expert Rickard Rydell.

Men det saknas inte utmanare.
– Red Bull är bäst, följt av Ferrari. Det är nog alla helt eniga om. Sedan följer resten. Eventuellt kan Mercedes vara med där uppe, eller rentav outsidern Aston Martin som verkar träffat rätt, säger Janne Blomqvist som tror på betydligt jämnare racing i år.
Främst tack vare att det senaste F1-reglementet nu har ett år på nacken.
– Det var oerhört talande från helgens tester hur fint bilarna går, som strykjärn längs banorna. En enorm utveckling på bara ett år. Tillförlitligheten är helt otroligt bra.

Lewis Hamilton har fortfarande inte gett upp drömmen om att återvända till tronen och ta hem sin åttonde VM-titel. Men statistiken talar emot engelsmannen.
– Ingen F1-förare har någonsin vunnit ett race efter att ha kört över 300 GP-lopp, och Lewis var vinstlös i fjol. Någon gång tar det slut, men skulle Mercedes få fram en bil som utmanar kommer han att få vittring, säger Blomqvist.
Suzanne Sjögren programleder studiosändningarna.
— Jag längtar ihjäl mig efter att F1-säsongen ska köra igång, så att jag får träffa mina fantastiskt kompetenta kolleger igen och därmed få nörda ner mig i den sport jag verkligen brinner för, säger hon.

Största svenska löftet
Viaplaystudion kommer även punktmarkera Formel 3-säsongen där Sveriges största racingtalang Dino Beganovic gör en spännande start.
– Dino tillhör Ferrari Driver Academy och gör debut i F3 efter sin seger i Formula Regional European Championship. Det är sällsynt att svenska förare vinner internationella mästerskap och Dino är det största löftet vi fått fram sedan Marcus Ericsson, säger Blomqvist och fortsätter:
– Dino är redan en av de fem, sex snabbaste i F3 och har chans att ta såväl pole position som att vinna race.
Viaplay sänder samtliga F3-race med svensk kommentering och F1-studion kommer följa Beganovic framfart.

Kniven mot strupen
Svenskintresse finns även i IndyCar Series, Nordamerikas främsta racingmästerskap som även det har premiär i helgen. Fjolårets segrare i klassiska Indy500, Marcus Ericsson är tillbaka på startlinjen, liksom Felix Rosenqvist.
– Ericsson kommer få en något sämre säsongsavslutning och är revanschsugen. Rosenqvist däremot avslutade säsongen bra och vill bygga vidare på det. Felix kontrakt går ut efter den här säsongen och han kör lite grann med kniven på strupen. Jag tror att han behöver vara topp-sex i mästerskapet för att Arrow-McLaren ska satsa vidare på honom, säger Blomqvist.

Ericsson har inte heller något kontrakt efter 2023 så behöver enligt Blomqvist spinna vidare på Indy500-triumfen.
– Favoriter till titeln håller jag regerande mästaren Will Power, Josef Newgarden, och som vanligt Scott Dixon som jagar sin historiska sjunde titel. Marcus kör för Chip Ganassi-teamet och då är man per automatik en titelutmanare.

F1 och Indycar 3-5 mars 2023 – alla sändningstider

Fredag 3 mars

12.25, Viaplay/V sport motor: Formel 1, Bahrains GP – träning 1
13.55, Viaplay: Formel 3 Bahrains GP – kval
15.55, Viaplay/V sport motor: Formel 1, Bahrains GP – träning 2
17.25, Viaplay: Formel 2 Bahrains GP – kval

Lördag 4 mars

12.25, Viaplay/V sport motor: Formel 1, Bahrains GP – träning 3
14.10, Viaplay: Formel 2 Bahrains GP – sprintrace
15.45, Viaplay/V sport motor, TV10: Formel 1, Bahrains GP – kval
16.00, Viaplay: Indy Car, Firestone GP – träning
20.15, Viaplay/V sport motor: IndyCar, Firestone GP – kval

Söndag 5 mars

09.45, Viaplay/V sport motor: Formel 3 Bahrains GP – race
11.15, Viaplay/V sport motor: Formel 2 Bahrains GP – race
15.00, Viaplay/V sport motor, TV10: Formel 1, Bahrains GP – race
18.00, Viaplay/V sport extra: IndyCar, Firestone GP – race
21.00, TV10: Formel 1, Bahrains GP – highlights
21.00, Viaplay/V sport motor: Nascar, Pennzoil 400 – race

Viaplays racingteam

Programledare: Suzanne Sjögren
Kommentatorer: Janne Blomqvist (F1, IndyCar), Robin Nilsson (IndyCar, F2, F3), Andreas Mårtensson (F2, F3).
Experter: Rickard Rydell, Björn Wirdheim, David Coulthard, Mika Häkkinen och Tom Kristensen (F1), Richard Göransson och Mattias Andersson (IndyCar).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *