juni 16, 2024
Game for Börje – här är allt om matchen som ska hylla Börje Salming

Foto: TV4 / C More.

Det blir en hel hyllningshelg för Börje Salming på TV4 och C More i helgen. Klockan 13.00 på lördag sänds hyllningsmatchen Game for Börje mellan veteranlag från Tre Kronor och Toronto Maple Leafs.
Hyllningshelgen inleds redan på fredagen när Efter fem sänder direkt från Stortorget i Gävle och därefter sänder Nyhetsmorgon från samma plats på lördagen.

– Vi är väldigt glada över att få vara en del av Game for Börje, den stora hyllningshelgen för Börje Salming och den viktiga insamlingen till ALS-forskning. Att sporten, tillsammans med Efter fem och Nyhetsmorgon, ägnar hela 12 timmar på fredag och lördag åt att hylla och minnas en av våra största idrottare känns väldigt ärofyllt, säger Erik Westberg, sportchef på TV4 och C More.

Den 24 november avled ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av nervsjukdomen ALS. Börje Salming har hyllats stort ända sedan han berättade att han drabbats av sjukdomen under sommaren 2022. På lördag den 11 februari arrangerar TV4Brynäs och Börje Salming ALS-stiftelse hyllningsmatchen Game for Börje i legendarens minne, där pengar samlas in till ALS-forskning.

Game for Börje – här är allt om matchen som ska hylla Börje Salming

Matchen spelas mellan ett veteranlag från Tre Kronor, med stjärnor som Nicklas Lidström och Peter Forsberg, och ett veteranlag från Toronto Maple Leafs. I Torontos lag spelar bland annat Mats Sundin och laget tränas av Salmings tidigare lagkamrat och nära vän Darryl Sittler. Tre Kronors lag tränas bland annat av Börje Salmings storebror Stig Salming. Matchen spelas 2 gånger 21 minuter, då nummer 21 var Börje Salmings klassiska tröjnummer i såväl Toronto som i Tre Kronor.

Game for Börje programleds av Tilde de Paula Eby, tillsammans med experten Johan Tornberg. Kommenterar matchen gör Lasse Granqvist och Sanny Lindström, medan Lena Sundqvist, Axel Pileby och Frida Nordstrand är reportrar. Artister som Jon Henrik FjällgrenDavid LindgrenLaGaylia FrazierSonja AldénÅsa Jinder och Samuel Ljungblahd uppträder. Dessutom gästar bland annat flera av Börje Salmings familjemedlemmar, skådespelaren Valter Skarsgård, som är aktuell som Börje i dramaserien om Börje Salmings liv, och Rolf Lassgård sändningen.

– Vi var många som blev berörda av all den kärlek som riktades till Börje i slutskedet av hans hemska sjukdom. Dels i Kanada och dels i samband med Tidernas Hockeygala. Nu får ännu fler chansen att visa uppskattning och värme till Börje Salmings minne. Det är stort att få vara en del av detta och det är med stolthet jag åker till jobbet på lördag, säger Lasse Granqvist.

Uppladdningen startar redan på fredagen när Efter fem, lett av Tilde de Paula Eby och Axel Pileby, flyttar sin sändning till Stortorget i Gävle för att ladda upp inför Game for Börje. Under lördagen sänder även Nyhetsmorgon, med programledarna Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist, från Gävle när spelare och andra inblandade i Game of Börje gästar Nyhetsmorgon-soffan.

– Det är såväl hedrande som angeläget att sända Nyhetsmorgon direkt från Gävle på lördag. Det blir förstås en del sorgliga ögonblick, men också roliga. För mig som var Brynäs-fan på Salming-tiden blir det extra kul att komma till Gävle igen, där jag dessutom har en del kompisar, säger Steffo Törnquist.

Game for Börje – här är allt om matchen som ska hylla Börje Salming
Foto: TV4 / C More.

Så sänds hyllningshelgen för Börje Salming på TV4, TV4 Play och C More:

Fredag 10 februari:

Efter fem – Stortorget i Gävle: 17.00 – 19.00

Lördag 11 februari:

Nyhetsmorgon – Stortorget i Gävle: 07.55 – 13.00

Game for Börje: 13.00 – 16.00

I huvudet på Gunde Svan – Börje Salming: 16.00 – 16.55

Börje Salming-dokumentär: 16.55 – 17.55

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *