juni 16, 2024
Unleashing The Dragon

Det är kallat ”det största spektaklet i racing”, och fjolårets upplaga av Indianapolis 500 levde verkligen upp till namnet. Efter ett osannolikt drama passerade Marcus Ericsson mållinjen först och skrev in sig i historieböckerna. Den 20 maj är det premiär för ”Unleashing The Dragon”, en Viaplay Sport Production, där svensken återser hela loppet och guidar tittarna genom dess dramatiska höjdpunkter och avgörande ögonblick.

– Det är självklart en fantastisk upplevelse att få min seger förevigad i ’Unleashing The Dragon’. Jag kommer aldrig att glömma den dagen, men filmen gav mig faktiskt en ännu djupare förståelse för vad en seger i Indy 500 betyder för alla iblandade, säger Ericsson.

1911 avgjordes det första Indy 500 som tillsammans med Monacos Grand Prix och Le Mans 24 timmars-lopp är det mest prestigefulla loppet i racingvärlden, och det idrottsevenemang i världen med flest antal åskådare efter cykeltävlingen Tour de France. Loppet som ingår i racingmästerskapet IndyCar Series körs i 805 km fördelat på 200 varv, i en snitthastighet på cirka 350 km/h.

I fjol avgjordes det 106:e loppet i ordningen och cirka 325 000 åskådare var samlade på Indianapolis Motor Speedway när den klassiska speakerfrasen ”gentlemen start your engine” uttalades.

LÄS OCKSÅ: Gusten Dahlin – från Eurotalk till Tutto Balutto, C More och Podme

Marcus Ericsson såg ut att gå mot seger när det med bara fyra varv kvar blev rödflagg efter en krasch och loppet avbröts. Efter omstarten var värsta konkurrenten Pato O´Ward uppe jämsides, men svensken kunde hålla undan och fira segern med ett traditionsenligt glas mjölk.

Unleashing The Dragon
Foto: Viaplay.

Detta täcker Unleashing The Dragon

I Viaplays exklusiva ”Unleashing The Dragon” återupplever han dramat tillsammans med före detta teamkamraten James Hinchcliffe.

– Att ta klivet till IndyCar från Formel 1 var en enormt stor omställning där 2019, men James var verkligen ett stöd och hjälpte mig att komma till rätta i teamet och allt nytt runtomkring mig. Han coachade mig första gången jag körde på en ovalbana, så det var en cirkelslutning att återuppleva racet tillsammans med honom på bion under inspelningen.

Även konkurrenter samt Ericssons nuvarande raceingenjörer Brad Goldberg och Angela Ashmore ger sin syn på bragden i filmen. Den senare blev själv historisk som den första kvinnliga teammedlemmen någonsin att bidra till en Indy 500-seger.

– Det var inte bara jag som vann, utan hela mitt team och de som stöttat mig genom karriären. För att vara ärlig så kom det faktiskt en del tårar när jag såg filmen första gången, säger Ericsson och fortsätter:

– Det sägs att en seger i Indy 500 förändrar livet, och det stämmer faktiskt. Man kommer för alltid att presenteras som en Indianapolis 500-mästare och man får en ny respekt i depån i och med det. Men det har också en enormt positiv effekt på självförtroendet, och det märks inte minst på min starka start av årets säsong.

Har givit mersmak

Den 28 maj återvänder Ericsson för att försöka försvara den prestigefyllda titeln.

– Det var fantastiskt att vinna Indy 500, och i stället för att känna mig nöjd med det så har det givit mig mersmak. Jag vill inget hellre än att uppleva den känslan igen. Helst redan den 28 maj i år och sedan med en mästerskapsseger i september. Jag vet ju att jag har det i mig.
Unleashing The Dragon har Viaplaypremiär den 20 maj i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Island, Polen, Nederländerna samt Estland, Lettland och Litauen.

Nicke Steen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *