juli 20, 2024
Elitidrottens pris

Elitidrottens pris Bildtext: Hanna-Mia Persdotter, Andreas Larsson och Ylva Nowén. Foto: SVT

Vilket pris har tidigare elitidrottare betalat för sina karriärer? SVT Sport skickade ut en enkät och fick svar av över 150 före detta landslagsaktiva i 19 olika idrotter. Alpinstjärnan Ylva Nowén, handbollsspelaren Andreas Larsson och stavhopparen Hanna-Mia Persdotter berättar i “Elitidrottens pris” om övergången till livet efter karriären och hur deras fysiska och psykiska hälsa har påverkats av åren som elitidrottare.

LÄS OCKSÅ: Vilket lag spelar Messi i?

Elitidrottens pris
Hanna-Mia Persdotter, Andreas Larsson och Ylva Nowén. Foto: SVT.

Se Elitidrottens pris 2023 på SVT Play nu

Ylva Nowén:
Hon vann slalomcupen, tog fyra raka segrar i världscupen och blev OS-fyra 2002. Men under hela karriären kämpade Ylva Nowén med prestationsångest. Efter åren som elitidrottare fortsatte alpinstjärnan att högprestera både i jobbet och privat, vilket till slut ledde till en akut stressdepression.

Andreas Larsson:
Han var en del av “Bengan Boys” framgångsrika era och har sex medaljer från OS, VM och EM. Men Andreas Larsson, tidigare landslagsspelare i handboll, har betalat ett högt pris och tvingats till 15 knä- och sju höftoperationer. Nu håller han på att bygga ett nytt liv för sig och familjen i Spanien.

Hanna-Mia Persdotter:
Hon vann sju SM-guld och var med och drev utvecklingen i Sverige inom stavhopp på damsidan. Men Hanna-Mia Persdotter hade också stora problem med sina fötter – under en period tog hon smärtstillande sprutor för att kunna hoppa. 2010 tog karriären slut och nu försöker hon leva ett aktivt liv, trots konstant smärta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *