maj 19, 2024
Fotbollens historia på SVT

Efter den framgångsrika serien ”Hockeyns historia” som lockade över tre miljoner tittare, riktar nu Jens Lind och Albert Svanberg sin uppmärksamhet mot Sveriges nationalsport: fotboll. I en tid när de kommersiella kanalerna kämpar om rättigheterna till världens största ligor, tar SVT rollen att göra det som ingen annan kan – att berätta historien om världens största idrott genom dokumentärer.

I åtta avsnitt om vardera en halvtimme skildrar ”Fotbollens historia” den fascinerande resan av sporten som erövrar nationer. Dessa berättelser sträcker sig över ett sekel. Från sina blygsamma början vid förra sekelskiftet, då fotbollen betraktades som idrottsrörelsens mindre glamorösa syskon, till att idag vara en folkrörelse. Målet är att presentera fotbollen på ett sätt som tilltalar både entusiaster och nybörjare. Fokus ligger på sportens pionjärer. Bakom de välkända händelserna finns outtalade berättelser och tidigare osedda bilder som speglar samhällets förändringar. Genom årtiondena skapas en tidsresa och en helhetsbild.

LÄS OCKSÅ: Olof Lundh chefredaktör på Fotbollskanalen

Eva Beckman, som ä rprogramdirektör på SVT, kommenterar ”Fotbollens historia” med följande ord:

– Denna magiska serie visar att fotboll är så mycket mer än bara en sport. Det är en berättelse om Sverige, om gemenskap och, naturligtvis, om människorna som för alltid har präglat vårt kollektiva minne. Det är public service när den är som bäst – en samlingspunkt för oss alla.

Fotbollens historia på SVT
Foto: Göteborgs Bild Bergendahls.

Zlatan och andra ikoniska spelare i Fotbollens historia på SVT

”Fotbollens historia” tar oss med på resan där Sven-Göran Eriksson, ”Svennis”, inspirerar Torbjörn Nilsson att tänka nytt för att övervinna en mental blockering. Vi får även följa med Pia Sundhage, från hennes tidiga karriär som pojken Pelle som kämpar för att få spela matcher till att bli en av de mest framstående personligheterna inom svensk fotboll. Vi berättas om Ralf Edströms uppgång till ungdomsidol parallellt med TV:ns framväxt i Sverige, och hans minnesvärda mål mot Västtyskland 1974. Vi får även höra om Staffan Tappers ögonblick, från att ha varit ihågkommen för en straffmiss till att leda ett Malmö FF som skakade om fotbolls-Europa i sina sista matcher. Vännerna Hanna Ljungberg, Frida Östberg och Malin Moström spelade en avgörande roll för Umeå IK:s framgång i Europa och för det svenska landslaget som tog historiskt silver i VM 2003.

Berättelsen inkluderar även Gunnar Nordahls kontroversiella övergång till proffsfotboll i italienska Milan och Thomas Ravellis förvandling från kritiserad till nationalidol efter hans ikoniska räddning i VM 1994, som skapade gemensam historia med Tommy Svensson. Vi får också lära känna pionjärerna från Öxabäck som bildade Sveriges första damlag, samt Kerstin Johnson och Kerstin Larsson som skrev historia då den första seriematchen i damfotboll spelades 1968. Slutligen tar vi del av VM 1958 där Sverige överraskande tog sig till final på Råsunda. Den nyligen bortgångna legenden Kurre Hamrin medverkar från sitt hem i Italien i vad som kom att bli hans sista intervju efter ett långt liv inom fotbollen. Precis som i ”Hockeyns historia” gör vi ett tillbakablick ett par decennier innan vår egen tid. Zlatan och andra ikoniska spelare kommer att vara ämnen för framtida dokumentärfilmare att glädjas åt att skildra.

”Fotbollens historia” har premiär på SVT Play söndagen den 21 april.

2 thoughts on “Snart släpps Fotbollens historia på SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *